Diverticulaire ziekte verwijst naar de aanwezigheid van divertikels, kleine uitstulpingen in de darmwand. Deze uitstulpingen ontstaan meestal in het laatste deel van de dikke darm en zijn vaak onschuldig en goedaardig.
Diverticulitis treedt op wanneer deze divertikels ontstoken raken. Dit kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, koorts, en misselijkheid. De ontsteking kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals een darmperforatie, wat een medische noodsituatie is
Door Han van de Braak
Voedingstips bij diverticulaire ziekte en diverticulitis:
Diverticulitis: wat te eten
Als een periode van diverticulitis (ontsteking) begint, ga dan een paar dagen over op een vloeibaar dieet. Darmrust is vergelijkbaar met intermitterend vasten, geholpen door één vegetarische capsule Aloeride ’s ochtends en mogelijk nog één ’s avonds.
Wat kun je veilig eten tijdens een episode van diverticulitis:
- Gefilterd water en kruidenthee zoveel je wilt
- Heldere bouillons en zeer fijn gepureerde soepen (gebruik een staafmixer) zoveel je wilt
- Premium kwaliteit non-latex biologische aloë vera, minimaal 852 mg per dag
- Natuurlijke volle yoghurt (staat op de FODMAP-lijst maar is goed voor de darmmicrobiota, dus met mate innemen en bij voorkeur dubbel gefermenteerde yoghurt maken)
- Fruit- en rauwe groentesappen (geen smoothies omdat die pulp bevatten), maak de sappen niet te zoet (vermijd kartonnen/flesjes sappen omdat die vaak zoeter zijn dan je denkt) en trouwens, de zaden in tomaat, courgette, komkommer, aardbeien, frambozen verergeren diverticulitis niet; noch sesamzaad
- Rijst (basmati of wit) 🍚
- Aardappelpuree (schil de aardappelen van tevoren)
- Eiwit en eigeel
- Gelatine (bijv. maak collagelatine en suikervrije groene sapmengsel gummies)
Hoe meer rust je je darmen geeft, hoe sneller acute diverticulitis kan genezen. Als je je binnen twee of drie dagen niet beter voelt, raadpleeg dan je arts.